http://www.herbots.be/en/races-en/current-season/d/detail/tulle-7#report

Rumbeke: Raf en Kurt Platteeuw uit het West-Vlaamse Rumbeke… … zowel op professioneel vlak als op “duivengebied” mag deze vader-zoon tandem als succesvol bestempeld worden. Uniek wat de Platteeuw duiven in 2018 al op papier gezet hebben. Afgelopen weekend werd met het behalen van de 1e en 2e nationaal Tulle de spreekwoordelijk kers op de taart geplaatst en we zijn ervan overtuigd dat wanneer op het einde van het seizoen de KBDB asduiven en de asduiven in de diverse ranking lijsten zullen bekend geraken er nog een dikke laag “crème-fresh” op de taart zal mogen gespoten worden.

“THEY LAUGH AT ME BECAUSE I’M DIFFERENT, I LAUGH AT THEM BECAUSE THEY’RE ALL THE SAME”

Wie Kurt Platteeuw ooit gesproken of bezocht heeft zal het niet ontkennen… Kurt is een super gemotiveerde liefhebber. Een kerel waar de ambitie van afdruipt… een liefhebber die er in alle opzichten wat “uitspringt”. Zijn manier van duivensport beoefenen is niet zoals bij velen van ons. Zijn aanpak van de duivensport kent geen grenzen en is zo keihard dat enkel en alleen de allersterksten kunnen en mogen overleven. Velen fronsen de wenkbrauwen als ze zijn aanpak van de duivensport analyseren maar als er resultaten open en bloot op tafel gelegd moeten worden moet bijna iedereen zijn meerdere in de topprestaties van de Platteeuw duiven erkennen. Het is een systeem die niet alleen veel energie van de duiven maar ook van de liefhebber vraagt… een systeem waar elk detail belangrijk is en waar fouten genadeloos afgestraft worden. We verklaren ons nader in een 12-tal punten maar zullen komende winter nog eens naar Rumbeke afzakken om een uitgebreidere reportage te maken:

Het seizoen werd gestart met een groep van 240 vliegduiven (duivers en duivinnen). Belangrijk te weten is dat op iedere vlucht alle duiven gespeeld worden. Het woord “thuisblijvers” staat niet in de woordenboek van Kurt en Raf genoteerd.

Eind november werden alle vliegers gekoppeld. Gekoppeld is een groot woord want Kurt laat de duiven zelf hun partner kiezen. Alle schuifdeuren worden open gezet en het feest kan beginnen.

Wanneer de eerste jongen kunnen gespeend worden gaan Raf en Kurt door de hokken en al wie dan nog niet met kleine jongen zit, wordt van het hok verwijderd. Kurt “tijdens het seizoen trek ik de kaart van “chaos systeem” maar als ik naar de kweekperiode kijk dan mag het woord “chaos” ook gerust gebruikt worden. De vliegduiven huizen op verschillende hokken en op 1 hok had ik 30% meer duivinnen zitten dan duivers… dan weet je voldoende zeker. Voor de duivinnen was daar al de strijd begonnen om een duiver te bemachtigen. Jaloezie werd bij de dames al de voor een eerste maal gekieteld.

Eens alles gescheiden huizen de duivinnen in volières en de duivers op hokken met woonbakken. Kurt vertelt: “Onze jonge duiven worden volgens het systeem van de schuifdeur gespeeld en in feite worden ze ook als jaarling en als oude duif volgens dit systeem gespeeld.”
Op de dag van de inkorving mogen ze eerst nog eens trainen aan huis. Nadien worden ze volle bak gevoederd. Om 11u30 worden alle duiven in de mand gestoken en gaat Kurt ze op 10km los laten. Bij thuiskomst blijven de geslachten samen en kunnen ze doen wat ze willen. Rond 16u wordt er nogmaals gevoederd en dan gaan ze ’s avonds de mand in richting inkorflokaal.

Kurt selecteert enkel zijn eerste 6 aangeduide duiven… de andere worden willekeurig afgegeven.

Zowel oude als jaarse duivers als duivinnen werkten volgende vluchtprogramma af: Chateauroux Prov. (470km), week later Bourges Nationaal (430km), week later Limoges Nationaal (620km) voor de oude en een provinciale grote halve fond vlucht voor de jaarse duiven. Nog een week later Chateauroux Nationaal (470km), dan bleef alles 1 week thuis om dan te hervatten met Brive Nationaal (650km), een week later Gueret Nationaal (500km), een week later Limoges Nationaal (620km), nog een week later Jarnac Nationaal (630km) dan terug een week rust om dan te schitteren op Tulle Nationaal (610km) en volgende week zullen ze het seizoen afsluiten met Angoulème nationaal (620km). In totaal 10 vluchten waarbij er 5.600km in de vleugels zullen zitten !

Qua voeding is er de “Platteeuw special” mengeling van Van Robaeys. Deze wordt iedere dag gevoederd. Deze mengeling wordt enkel de laatste 2 dagen voor de inkorving verrijkt met 20% sportmengeling wanneer de duivers een fond vlucht gaan vliegen. De duivinnen worden slechts 1 voederbeurt zwaarder gevoederd.

Dagelijks wordt er veel en gevarieerd grit gegeven. Ook deze gritmengeling laat Kurt volgens zijn recept mengen.

Medisch gezien wordt er met geen enkele antibiotica meer behandeld. ” Ik trek volledig de kaart van “natuurlijke sterkte”. Ik kijk nooit naar de pedigree … spelen en nogmaals spelen… ze selecteren zichzelf en hier in Rumbeke is er geen plaats voor al wie niet op een natuurlijke manier gezond kan blijven. “De zwakkere waaien er vanzelf uit” zegt Kurt overtuigend.

Zoals eerder gezegd is een gesprek met Kurt zo interessant dat we komende winterperiode nog eens zullen langs gaan.

“JULIA” : 1e NATIONAAL TULLE
Een topper die wint… een juweeltje dat verdient als 1e getekende de mand inging voor Tulle en ontgoocheld heeft ze niet. Samen met “Rondelle” kwam ze om 13u 46min naar de spoetnik gedoken maar “Rondelle” twijfelde een paar seconden en liet “Julia” de eer om de 1e Nationale te winnen.
Een nationaal winnen is steeds iets speciaals maar een nationaal winnen met uw beste duif is toch het summum. Gaat even rustig zitten en analyseer maar eens goed het palmares 2018 van deze nationale Tulle winnares:
16e Nationaal Jarnac 4.940d.

“RONDELLE”: 2e NATIONAAL TULLE
5 seconden na “Julia” liet “Rondelle” zich registeren. “Rondelle” is een mooie duivin gekweekt door Everaert Frederik uit Zwijnaarde. Voorheen won “Rondelle” de 75e Nationaal Brive 4.384d., 95e Nationaal Jarnac 4.940d. en de 342e Nat. Montélimar 2.042d.

“GIVE THEM A RECORD AND THEY WILL BREAK IT”

Na Tulle kon Kurt trots aankondigen dat zij dit seizoen alleen al meer dan 100 Top-100 nationaal klasseringen behaald hebben. Nooit vertoond… mensen die het kunnen weten wisten ons te zeggen dat Gebroeders Vandenheede ooit eens 65 Top-100 klasseringen in één seizoen behaald hebben, maar dit record wordt nu aan diggelen gevlogen door de Platteeuw duiven. Kurt bekent dat hij al heel het seizoen het weer in zijn voordeel heeft. “Laat het morgen constant westenwind zijn, dan zal ik nooit zoveel Top-100 nationaal noteringen halen. Maar het is nu niet zo en daarvan moeten we nu voor 100% van proficteren.”